Välkomna till den sista delen av den här minikursen i mindfulness. Idag ska vi titta närmare på hur man kan träna mindfulness i vardagen. Vi kommer också att ge tips på hur du kan fortsätta med mindfulnessträningen efter att den här minikursen tagit slut.
Hittills i kursen har vi ägnat oss mest åt formell mindfulnessträning (guidade meditationer). Men formell mindfulnessträning är inget självändamål. Det är när vi kan föra ut mindfulnessträningen i vardagen som de allra största fördelarna kommer.
Mindfulness i vardagen – att lägga märke till vad som händer inom oss och runt oss i vardagen, från ögonblick till ögonblick, med en öppen och vänlig uppmärksamhet.
Mindfulness i vardagen kan hjälpa oss med:
- Att vara mer närvarande och levande i nuet.
- Att lägga märke till dömande tankar i vardagen, utan att behöva ta dem för sanna.
- Att träna på en vänlig och medkännande attityd till oss själva och andra under de utmaningar som dyker upp i vardagen.
När man börjar att träna på mindfulness i vardagen är det ofta hjälpsamt att till en början välja en begränsad daglig aktivitet och träna på att vara medvetet närvarande under denna. Det kan t.ex. vara:
- När du duschar
- När du går till jobbet
- När du borstar tänderna
- När du diskar
Exempel: När du diskar.
Var medveten hur värmen av diskvattnet känns mot händerna. Hur händerna rör sig när du för diskborsten över porslinet. Ljudet när du ställer tallriken eller glaset i diskstället. Färgskiftningarna och speglingarna i porslinet och på såpbubblorna i vattnet.
När du märker att du fastnat i någon tanke så släpp bara tanken och återvänd till nuet och till diskandet igen. Låt uppmärksamheten på diskandet vara lätt och öppen. Var vänlig mot dig själv under övningen. :
Mindfulness i vardagen är något som man kan fortsätta att utveckla och tränga djupare in i under hela livet. Att lära sig mindfulness till sina känslor i vardagen, och till sina relationer är något som på sikt verkligen kan förändra ens liv på ett genomgripande sätt.
Sittande meditation:
Veckans formella övning blir en sittande meditation. När du gör övningen: Sitt antingen på en stol eller på en kudde på golvet. Håll ryggen rak men inte spänd och slappna av i axlarna.
Hur går jag vidare?
Vi hoppas att den här korta kursen har gett mersmak. Fortsätt gärna att träna mindfulness på egen hand, både formellt, genom de guidade meditationerna, och i vardagen.
Tips för fortsättningen:
Det är ofta hjälpsamt att göra övningarna regelbundet (gärna dagligen) och på ungefär samma tid varje dag. Många upplever också att det kan vara ett stöd att ha en speciell plats hemma som är dedikerad till mindfulnessövningarna. Har du vänner som också är intresserade kan ni kanske sitta tillsammans någon gång i veckan?
En del känner att det kan vara svårt att fortsätta med mindfulnessträningen på egen hand, även fast man vill. Forskning har visat att det ofta tar runt 60 dagar att grunda en ny vana. Skulle det vara så för dig, så kanske en 8 veckorskurs i mindfulness vore något för dig. Under en sådan kurs tränger man djupare in i mindfulness än vad vi hunnit under det här korta smakprovet. Man går bland annat djupare in i:
- Hur mindfulness kan hjälpa dig att förhålla dig friare till problematiska tankar och känslor.
- Hur du kan komma i djupare kontakt med vad du värdesätter i livet.
- Hur du kan använda dig av mindfulness och compassion i dina relationer.
Hoppas du uppskattat kursen och lycka till med den fortsatta träningen! 🙂
– Andreas