Ung meditatör

5 bra böcker om mindfulness

Här kommer tips på fem bra böcker om mindfulness som vi rekommenderar. Böcker som hjälper dig att själv komma igång och att fördjupa din mindfulnessutövning. Det finns många böcker om mindfulness i butikerna av skiftande kvalitet. Böckerna nedan är de böcker som vi tycker är allra bäst när det gäller att förklara mindfulness.

Av: Andreas Åhslund, leg. psykolog och mindfulnesslärare

Vart du än går är du där : medveten närvaro i vardagen

av Jon Kabat-Zinn

Vart du än går är du där - böcker om mindfulness

Jon Kabat-Zinn är forskare i molekylärbiologi och den som först förde in mindfulness till västerländsk medicin. I boken Vart du än går är du där, ger han en personlig handledning i mindfulness. Boken är indelad i tre delar. Den första delen ger en bakgrund kring vad meditation och mindfulness är. Den andra är en praktisk handbok i konsten att meditera. Den sista delen handlar om hur man kan omsätta mindfulness i vardagen.

Vart du än går är du där är en utmärkt hjälp för att leva mer medvetet och vaket. Boken är fylld av både visdom och handfasta tips. Jag rekommenderar den varmt!

Du kan köpa boken på exempelvis Adlibris eller Bokus.

Mindfulness : ögonblickens under

av Thich Nhat HanhBok: Mindfulness ögonblickets under.

Mindfulness – ögonblickens under är skriven av den vietnamesiske zenmunkens Thich Nhat Hanh. Boken lär oss hur vi kan odla vår närvaro i nuet, oavsett om man diskar, pratar med våra nära, eller tar en promenad.

Thich Nhat Hanhs har en enkel poetisk  stil som förmedlar en stark känsla av närvaro. Han lär hur man kan släppa taget om alla tankar som hindrar oss från att vara närvarande i nuet. Praktiska övningar varvas med berättelser ur vardagen som visar att vi alltid kan välja att fokusera på det väsentliga. Thich Nhat Hanh lär oss att diska varje kopp och tallrik varsamt, som om de vore heliga ting. På köpet lär vi oss att se värdet i vardagliga göromål och finna ro i oss själva.

Mindfulness – ögonblickens under har ett vackert, poetiskt språk som hjälper till att förmedla själva kärnan av mindfulness och compassion. Jag rekommenderar boken helhjärtat.

Du kan köpa boken på exempelvis Adlibris eller Bokus.

Mindfulness steg för steg

av Johan BergstadBok: Mindfulness steg för steg.

En ljudbok med guidade meditationer och en booklet med vackra bilder och korta kärnfulla beskrivningar av vad mindfulness är. Johan Bergstad är psykolog och mindfulnesslärare. Boken ger effektiva verktyg för att skapa ett liv i uppmärksamhet fritt från värderande och dömande.  Steg för steg introduceras du i ett nytt sätt att vara i världen. Verktygen kan du sedan bära med dig överallt.

Du kan köpa boken på exempelvis Adlibris eller Bokus.

Minska din stress med meditation

av Andries J KroeseMinska din stress med meditation - Böcker om mindfulness

I Minska din stress med meditation visar Andries J Kroese på ett praktisk, lågmält och sakligt sätt, hur vi kan använda mindfulness, meditation och yogaövningar för att minska stress, öka uppmärksamheten, förbättra vår livskvalitet och utvecklas som människor.

Boken är klart och tydligt skriven och ger många praktiska och handfasta tips. Jag rekommenderar den varmt för dig som vill komma igång och träna mindfulness.

Köp boken hos Bokus.

Fri från stress med Mindfulness : medveten närvaro och acceptans

 av Åsa Palmkron Ragnar, Katarina LundbladFri från stress med mindfulness

En bok med grundbegrepp, övningar och praktiska tips kring mindfulness. I en fördjupningsdel presenteras också aktuell forskning och behandling. Boken innehåller flera djupgående intervjuer med kända företrädare för mindfulness.

Fri från stress med mindfulness är en fullmatad bok om medveten närvaro som också innehåller många fina, inspirerande citat. Boken beskriver mindfulness är på ett bra, heltäckande sätt. Jag rekommenderar den varmt.

Du kan köpa boken på exempelvis Adlibris eller Bokus.

 

Andra bra böcker om mindfulness

Det finns många andra böcker om mindfulness i bokhandeln som exempelvis Mindfulness i vardagen, Mindfulness i hjärnan, eller 52 vägar till medkänsla. Men det är böckerna ovan jag främst rekommenderar om du vill börja med, eller fördjupa ditt mindfulnessutövande.

 


 

Vad är egentligen mindfulness, lär dig mera här.

Mindfulness har visat sig hjälpsamt mot stress, oro och nedstämdhet och leder också till ett ökat välbefinnande och livskvalitet. Men vad är mindfulness och vad är det som gör att det hjälper? 

Har du någon gång kommit på dig själv stående framför kylskåpsdörren med en påse chips i handen, utan att veta hur du egentligen hamnade där? Eller anlänt till jobbet, för att plötsligt…

[Fortsätt läsa här…]

Dela den här artikeln:

One comment

  1. Tack för bra tips på böcker om mindfulness! Jag har redan läst ”Vart du än går är du där” som jag gillade. Har nu beställt ”Mindfulness ögonblickens under” efter att ha läst här på sidan!

    /Therese

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *