Mindfulness och compassion

Mindfulness och compassion (webbkurs del 3)

Compassion – eller medkänsla på svenska – är en grundläggande del av mindfulness. Här finns information och övningar i mindfulness och compassion. Välkommen till den tredje delen av vår webbkurs om mindfulness.

Jon Kabat-Zinn, en av de som först tog mindfulness till väst har sagt:

– I asiatiska språk använder man samma ord för ”sinne” och ”hjärta”. Så om du inte på ett djupt plan förstår ”mindfulness” som ”heartfulness”, så förstår du inte mindfulness på riktigt. Medkänsla och vänlighet till en själv, är invävt i själva kärnan av mindfulness.
-Jon Kabat-Zinn

Men för många av oss är det här med att visa oss själv och andra medkänsla inte helt lätt. Vi fastnar lätt i dömanden. För många människor är det extra svårt att känna medkänsla till sig själv. Vi tänker kanske att det är egoistiskt att tänka vänliga tankar till sig själv. Men forskning visar att medkänsla och vänlighet till oss själva faktiskt är en nödvändig grund för att vi på sikt ska fortsätta orka vara vänliga och medkännande mot andra. Utan den här grundläggande självmedkänslan ökar risken för att vi blir utbrända.

Även i mindfulnessträningen är vi lätt hårda mot oss själva. Vi dömer oss själva, och när vi kommer på oss själva med att döma så dömer vi det också! Här är det bra att lära sig att ta ett steg tillbaka från de dömande tankarna. Dömande är i sig inget problem bara vi är medvetna, så att vi inte börjar tro att de dömande tankarna är sanna!


Övning Mindfulness och compassion:

Här nedanför finns en övning i mindfulness och compassion. Vi tränar på medkänsla både med oss själva och med andra. En viktig sak att tänka på när vi övar vänlighet och medkänsla är att vi lägger fokus på själva  intentionen att visa oss själva och andra medkänsla, inte på vad vi känner i stunden. Vissa gånger kanske vi känner känslor av vänlighet och medkänsla när vi gör den här övningen, andra gånger kanske vi inte känner någonting alls, eller helt andra känslor.

Mindfulness och compassion (15 min)

 

Att visa oss själva och andra vänlighet och medkänsla är en stor gåva, som kan förändra vårt liv på ett genomgripande sätt. Forskning visar att träning av medkänsla och vänlighet till oss själva är förknippat med ökad lycka. Det hjälper oss också att vara vänligare och mer medkännande vänner, partners och föräldrar.

För dig som vill lära dig mer:

Mindful Self compassion med Kristin Neff (på engelska)

Dela den här artikeln:

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *