Webbkurs del 1: Introduktion till mindfulness

Är du intresserad av att prova på mindfulness? Bra, då kan den här webbkursen vara något för dig! Kursen passar både dig som är helt nybörjare och du som har tränat mindfulness förut.  Kursen består av 4 delar som kommer att läggas upp här på sidan. Mitt tips till dig är att du går in i kursen med ett öppet sinne och nyfiket lägger märke till vad som händer.

Så vad är mindfulness?

Mindfulness handlar om en väldigt grundläggande mänsklig kvalitet av närvaro. Något vi alla har erfarit. Kanske när vi gått i skogen, åkt motorcykel, eller stickat. Ofta så skymmer dock våra tankar den här närvaron som egentligen finns med oss hela tiden. Tankar är bra på många sätt men de kan lätt får oss att glömma vår upplevelse av nuet. Den enda tid vi verkligen lever. Istället fastnar vi i grubblerier över det som varit, eller i planer för framtiden.

Så mindfulness innebär alltså att vi lägger märke till vad vi upplever i nuet. Både i vad som sker runt omkring oss, och i vad som sker inuti oss, att vi är medvetna om vad vi känner och tänker. Utan att fastna i tankarna och känslorna. Mindfulness innebär också att vi odlar en öppen, vänlig och accepterande attityd till det vi upplever, inom oss och omkring oss. Det innebär dock inte att vi blir till ständigt leende dörrmattor, ibland kan en situation kräva fasthet och ”tuff kärlek” också…

Mindfulness = att lägga märke till vad som händer i nuet, från ögonblick till ögonblick, med en öppen och vänlig uppmärksamhet.

Din första övning:

Klicka på spelaren här nedan för att starta din första guidade meditationsövning. Sätt dig bekvämt på en stol, med rak rygg. Närma dig övningen med en känsla av nyfikenhet och öppenhet till dina upplevelser och till dig själv. Kom ihåg att vara vänlig mot dig själv när du gör övningen.

Att landa i sig själv (5 min)

Grattis nu har du genomfört din första kursdag! Om du vill så sitt gärna en stund och reflektera över vad du upplevt under övningen (och se om du kan odla en ickedömande attityd till dina upplevelser, det finns inget rätt eller fel när det gäller mindfulnessträning.)

Nästa gång kommer vi att titta närmare på mindfulness i kroppen.

Med värme!

Andreas

Dela den här artikeln:

2 comments

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *